Χρηματοδοτούμενα Σεμινάρια για Εκπαιδευτές Ενηλίκων και Άρθρο για την Ηγεσία – Τεύχος 10ο

Arts in HRM – Ενημέρωση
Δεκέμβριος 2012 – 10ο Τεύχος
w7aj_ArtsinHRMD14aR04aP01ZLtextgraphicsmdm
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ
Χρηματοδοτούμενα Σεμινάρια για εκπαιδευτές Ενηλίκων στην Κύπρο και στην Ιταλία
Άρθρο για την ηγεσία και τα στάδια ανάπτυξης ενός μάνατζερ
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ
Βιωματικό Σεμινάριο Προσωπικής Ανάπτυξης και Δραματοθεραπείας – 20 Ιανουαρίου (περισσότερες πληροφορίες σύντομα)
Υπενθύμιση για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα εκπαιδευτών ενηλίκων
Άρθρο για τις ομοιότητες και διαφορές coaching, mentoring και συμβουλευτικής
Μείνετε συντονισμένοι για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια και ευρωπαϊκά
προγράμματα που σας αφορούν
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΣ ΤΟΠΟ
 
Νέος κύκλος για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα για εκπαιδευτές ενηλίκων στην Κύπρο (Μάιος – Αύγουστος 2013)
Team_people
Η Arts in HRM προωθεί τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος Grundtvig στο ευρύτερο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης (Lifelong Learning Programme) από την εταιρεία ShipCon Limassol Ltd. και τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό DOREA Educational Institute στην Λεμεσό της Κύπρου την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2013. Επιλέξιμοι είναι όλοι όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση ενηλίκων και η διαδικασία της χρηματοδότησης είναι σχετικά απλή. Σε αυτή τη διαδικασία θα έχετε δωρεάν βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό ενώ η χρηματοδότηση καλύπτει όλα τα έξοδά σας (αεροπορικά εισιτήρια, δίδακτρα, ημερήσια αποζημίωση) οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να λάβετε επιμόρφωση για θέματα που σας ενδιαφέρουν ενώ παράλληλα να επισκεφθείτε την υπέροχη πόλη της Λεμεσού. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να υποβάλετε αίτηση χρηματοδότησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κο. Ναούμ Λιώτα, Οργανωσιακό Σύμβουλο, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: nliotas@gmail.com και στο τηλέφωνο 6973029935 για να σας κατευθύνει. Επισημαίνουμε ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2013.
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στην Αγγλική γλώσσα οπότε προϋπόθεση είναι η καλή γνώση της Αγγλικής (επίπεδο Β2 – Lower ή ανώτερο). Τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται είναι τα ακόλουθα:

ShipCon Limassol Ltd.
1ο Σεμινάριο – Communication Skills in Adult Education
Ημερομηνία: 25/02 – 01/03/2013 ή 20 – 24/05/2013 ή 24 – 28/06/2013 ή 12 – 16/08/2013
2ο Σεμινάριο – Self-Leadership Skills as Foundation for Effective Teaching and Learning
Date: 06 – 10/05/2013 OR 01 – 05/07/2013 OR 29/07 – 02/08/2013
DOREA Educational Institute
3ο Σεμινάριο – The Good Enough Trainer – Working with Unreasonable Expectations
Date: 13 – 17/05/2013 OR 03 – 07/06/2013 OR 22 – 26/07/2013 OR 26 – 30/08/2013
4ο Σεμινάριο – Self-Awareness and Group Dynamics in Adult Education(σε συνεργασία με την Arts in HRM)
Date: 27 – 31/05/2013 OR 17 – 21/06/2013 OR 01 – 05/04/2013 OR 05 – 09/08/2013
grundtvig_rgb_en
Άρθρο
Ηγεσία και Στάδια Ανάπτυξης
Stages_Leadership
Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε ένα μοντέλο για την ηγεσία και για τα στάδια ανάπτυξης ενός μάνατζερ. Οι αρχές στις οποίες βασίζεται το μοντέλο, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη ανάπτυξης – η οριζόντια ανάπτυξη (horizontal development) και η κάθετη ανάπτυξη (vertical development). Στην οριζόντια ανάπτυξη εστιαζόμαστε στις γνώσεις και τις εμπειρίες ενώ η κάθετη ανάπτυξη αναφέρεται σε έναν διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης των ανθρώπινων δεξιοτήτων. Η κάθετη ανάπτυξη αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να επιτρέπει στον εαυτό του να εμπιστεύεται περισσότερα πράγματα στη ζωή του από τις γνώσεις και την εμπειρία, να μπαίνει σε μια διαδικασία αυτογνωσίας όπου ο εαυτός του γίνεται ένα πεδίο έρευνας καθώς και να εστιαστεί κανείς στην ατομική του διαδικασία εξέλιξης, η οποία θα τον φέρει σε περισσότερη επαφή με το ποιος είναι και πως μπορεί να φτάσει το δυναμικό του.
Στα πλαίσια αυτής της κάθετης ανάπτυξης, θα λέγαμε ότι έχουμε μια σπειροειδή ανέλιξη, κατά την οποία μπορούμε να δούμε τρία ξεχωριστά στάδια στην εξέλιξη ενός μάνατζερ / ηγέτη στη θέση που καταλαμβάνει σε έναν οργανισμό και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των ηγετικών δεξιοτήτων του/της.
Τα τρία διακριτά στάδια που μπορεί κάποιος να διακρίνει είναι:
Η φάση του ειδικού:
Ως ειδικός και συνήθως νεοεισερχόμενος σε μια θέση, η προσοχή εστιάζεται στις γνώσεις και να κάνει κανείς “τα πράγματα σωστά”.
Μεγαλύτερη αξία δίνεται στο να μάθει κανείς τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορεί να κινηθεί άνετα σε ένα πλαίσιο ενώ μπορεί να μην αμφισβητείται το πλαίσιο και οι υποθέσεις που το στηρίζουν. Ο ειδικός έχει κατά νου το να υποστηρίξει τη θέση του με όλο αυξανόμενο όγκο γνώσεων και δεδομένων.
Η φάση του μάνατζερ:
Κατά αυτό το στάδιο, ο “μάνατζερ” πια θα δώσει προσοχή στις διαδικασίες και στο να “γίνουν τα σωστά πράγματα”. Θα επενδύσει στη διαχείριση καταστάσεων μέσα στον οργανισμό ενώ έχει μεγαλύτερη αντίληψη των διαδικασιών και το πως θα μπορούσαν να καταγραφούν και να ακολουθηθούν ώστε να βοηθήσουν περισσότερο την οργάνωση της επιχείρησης.
Κάπου εδώ εμφανίζεται το ανώτατο όριο που επιτρέπει η κουλτούρα. Συνήθως, απαιτείται εξτρά προσπάθεια και ενέργεια για να μπορέσει κάποιος να μεταπηδήσει στο στάδιο του συνδημιουργού. Το στάδιο αυτό εμπεριέχει την κατανόηση και την επίγνωση για τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί και επηρρεάζει το περιβάλλον του και το σύνολο των τρόπων με το οποίο τελικά δημιουργεί τη ζωή του. Εμπεριέχει επίσης ένα μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης, καθώς το άτομο αποφασίζει ποια πράγματα θα κρατήσει και ποια θα ξεφορτωθεί ώστε να κατέχει άξια τη θέση του συνδημιουργού της δικής του πραγματικότητας.
Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε την ενημέρωση. Παρακαλώ προωθήστε το μήνυμα σε εκείνους που κρίνετε ότι μπορεί να τους ενδιαφέρει.
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.
Με εκτίμηση,
Ναούμ Λιώτας
για την Arts in HRM, Θεσσαλονίκη, http://artsinhrm.com/
share_big
Top